Nieuws

04 juli 2011

Centraal Station Antwerpen valt in de prijzen

  • Antwerpen Centraal Station - archief foto
  • Antwerpen Centraal Station - terugplaatsen van de bronzen leeuwen
  • Antwerpen Centraal Station -  heroprichten van de torens boven de hoofdingang aan de Keyserlei
  • Antwerpen Centraal Station - reconstructie van de natuurstenen vloer in het ontvangstgebouw

Het Centraal Station te Antwerpen won op 10 juni 2011 tijdens de Europa Nostra Awards de Grand Prix in de categorie 'conservatie'.

Met deze awards wil de Europese Unie "het beste wat Europa wist te bereiken op het gebied van conservatie, onderzoek en onderwijs" bekronen. Het Centraal Station is één van de 27 laureaten, geselecteerd uit 130 inzendingen uit 31 landen. De 6 Grand Prix winnaars worden elk beloond met 10.000 euro.

Verstraete | Vanhecke restaureerde gedurende de jaren 2007-2009 de volledige koepel van het ontvangstgebouw. Op de gevel langs de kant van de Keyserlei werden de torens heropgericht. Ook de bronzen leeuwen, die sinds de jaren 60 van de vorige eeuw om veiligheidsredenen verwijderd waren, werden boven de hoofdingang aan de Keyserlei terug geplaatst.

In 2007 werd de natuurstenen vloer in de inkomhal van het ontvangstgebouw reeds door Verstraete | Vanhecke gerestaureerd. De vloer, met een totale oppervlakte van 2100 m²,  werd volledig gereconstrueerd met behoud van het originele legpatroon.

 

Europa Nostra Centraal Station Antwerpen 10-06-2011

« Terug