Sint-Pauluskerk geeft inkijk in nog oudere kerk

standaard.be

Liefhebbers van Antwerpen kunnen voortaan een stuk de 13de-eeuwse geschiedenis van de stad bezoeken in de crypte van de Sint-Pauluskerk, in het Antwerpse Schipperskwartier.

Het afgelopen anderhalf jaar vonden daar renovatiewerken plaats, aan grafstenen en de vloer van een nieuwer deel van de crypte – dat toch ook al van de 14de eeuw dateert.

Tijdens die werken is ook archeo­logisch onderzoek gebeurd, het eerste sinds de jaren 90. Daarbij is een stuk van de crypte ontsloten dat eeuwenlang achter een muur verborgen zat. Het gaat om het oude hoogkoor van de Predikherenkerk, waarvan eerder was vastgesteld dat het op dezelfde plek stond.

In het ‘nieuwe’ deel van de crypte zijn 750 jaar oude zuilen en muren hersteld. Zij werden gebruikt als fundamenten voor de Sint-Pauluskerk. Ook zijn de resten blootgelegd van een grote poort die toegang gaf tot de Schelde. De bakstenen zijn zo oud als de oudste van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal of het Steen.

De crypte kan dit weekend gratis bezocht worden. Vanaf volgende week is de Sint-Pauluskerk open op vrijdag, zaterdag en zondag van 14 tot 17 uur, met een vaste rondleiding van een halfuur om 15 uur. Gegadigden kunnen zich inschrijven aan de balie.